Programul nucleu intitulat „Cercetari privind determinarea unor contaminanti chimici din alimente, proveniti din mediu si procesare, utilizand metode performante, cromatografice. Investigarea posibilitatilor de reducere a nivelului de contaminare in vederea obtinerii unor alimente sigure” – acronim ACRIPAD, Cod PN 12 48, a fost constituit din 16 proiecte.

 

Perioada derulare: 2012-2015

Cod proiect Denumire proiect
PN 12 48 01 01 Cercetari privind influenta gradului de extractie a fainii de grau asupra nivelului de acrilamida in paine
PN 12 48 01 02 Cercetari privind contaminarea cu patulina a piureului de mere si posibilitati de reducere a acesteia, in scopul cresterii sigurantei alimentare
PN 12 48 01 03 Cercetari privind valorificarea superioara a fructelor de Aroniamelanocarpa si realizarea unor produse alimentare cu valoare nutritionala ridicata si potential antioxidant, destinate preventiei şi dietoterapiei afectiunilor determinate de stresul oxidativ
PN 12 48 01 04 Evaluarea unor contaminanti chimici si biologici in ceaiurile din plante medicinale de pe piata din Romania
PN 12 48 01 05 Evaluarea riscului de contaminare cu micotoxina deoxinivalenol (DON) pe fluxul alimentar si furajer in zonele de risc
PN 12 48 01 06 Identificarea practicilor critice de consum si manipulare domestica ale alimentelor in vederea facilitarii analizelor de risc
PN 12 48 01 07 Cercetari privind evaluarea calitatii nutritionale a produselor alimentare conservate in scopul cresterii sigurantei alimentare si a protectiei consumatorului
PN 12 48 01 08 Studiu experimental asupra unor matrici alimentare vegetale din punct de vedere senzorial, reologic, textural si fizico-chimic
PN 12 48 01 09 Studiu experimental privind obtinerea unor produse de panificatie ecologice cu proprietati nutritionale si texturale imbunatatite
PN 12 48 01 10 Cercetari privind dezvoltarea unei metode de determinare a esterilor metilici ai acizilor grasi din alimente, prin cromatografie de gaze cuplata cu spectrometrie de masa
PN 12 48 01 11 Cercetari privind utilizarea unor metode performante de analiza in vederea determinarii calitatii si autenticitatii speciei Triticum aestivum
PN 12 48 02 01 Dezvoltarea si implementarea unei metode performante de determinare a dioxinelor si furanilor din carne, pentru cresterea sigurantei alimentare si protectiei consumatorilor
PN 12 48 02 02 Cercetari privind identificarea virusurilorTorque teno drept potentiali bioindicatori pentru siguranta produselor din carne
PN 12 48 02 03 Cercetari privind calitatea igienica a produselor de origine animala, traditionale, vandute in targuri
PN 12 48 03 01 Utilizarea tehnicilor spectrometrice si cromatografice pentru stabilirea autenticitatii produselor obtinute din plante medicinale si aromatice. Elaborarea unei metode specifice si adaptarea acesteia la matricile complexe ale suplimentelor alimentare
PN 12 48 03 02 Adaptarea metodelor cromatografice pentru identificarea substantelor nedeclarate din compozitia suplimentelor alimentare din plante medicinale
  • Contract 42-161/1.10.2008 Elaborarea și testarea unei metode complexe de investigare a predispozitiei pentru obezitate si cancer de san, bazata pe analiza bioimpedanței si a regiunilor genomice 5q și 16q/BioGenOB
    Pozitie: PARTENER
  • Contract 52-110/1.10.2008 Cercetari complexe privind stabilirea unor procedee de optimizare functionala si reducere a continutului de sodiu in preparatele de carne/PROREDNAMEAT
    Pozitie: PARTENER
    PROREDNAMEAT
  • Contract 52-117/1.10.2008 Cercetari complexe privind stabilirea de markeri biochimici specifici pentru produse lactate regionale in vederea imbunatatirii trasabilitații acestora pe lantul alimentar total/ TRASAREG
    Pozitie: PARTENER
  • Contract 52-134/2008 Dezvoltarea si modernizarea foliilor alimentare pe baza de biopolimeri si agenti antimicrobieni naturali pentru cresterea securitatii alimentare/ACTI-BIO-PACK
    Pozitie: PARTENER
  • Contract 52-148/1.10.2008 Cercetari transdisciplinare privind esentialitatea si nivelele de suplimentare ale borului în hrana puilor de carne si a tineretului porcin/SUPLIBOR
    Pozitie: PARTENER
  • Contract 52-156/1.10.2008 Realizarea de produse avicole utilizand noi retete, structurate pe materii prime obtinute in conditii ecologice/AVIECO
    Pozitie: PARTENER
  • Contract52-169/1.10.2008 Ambalaje speciale din fibre celulozice – o alternativa viabila pentru protectia si securitatea alimentelor/SAFEPACK
    Pozitie: PARTENER
  • Contract 92-075/1.10.2008 Cercetari complexe privind elaborarea unui model comportamental al consumatorului de produse agroalimentare ecologice in vederea stabilirii de noi metode si instrumente de marketing utile producatorilor romani pentru cresterea competitivitatii/CONSUMECO
    Pozitie: PARTENER
  • Contract 92-081/1.10.2008 Platforma colaborativa pentru competitivitate organizationala si managementul cunostintelor, expertizelor si parteneriatelor in cercetarea si dezvoltarea agroalimentara/POL-EX-AGRA
    Pozitie: PARTENER
    POL-EX-AGRA
  • Programul de evaluare a calitatii granelor din recoltele anuale al MADR
    Pozitie: COORDONATOR
  • Contract 8.1.1/2011 Evaluarea riscului privind contaminarea cu micotoxine a productiilor anuale de grau din Romania
    Pozitie: COORDONATOR