Cercetări și studii

  • incidența microorganismelor patogene în produsele alimentare;
  • teste de sanitație și de igienă alimentară pentru unitățile de prelucrare alimente (flux tehnologic, echipamente de lucru, materiale de ambalare, personal);
  • studii determinare a perioadei de valabilitate a produselor alimentare;
  • determinarea micotoxinelor, alergenilor, antibioticelor, vitaminelor utilizând metoda imunoenzimatică ELISA din cereale, furaje și produse alimentare.
  • consultanță la proiectarea programului de testare pentru diferite analize și matrici alimentare sau în alte domenii ale microbiologiei (practici de igienă pe fluxul tehnologic, identificarea riscurilor pe flux, etc.);
  • dezvoltare și implementare sisteme de reducere a contaminării microbiene;
  • cercetări privind stabilirea termenului de valabilitate a produselor alimentare și îmbunătățirea calității acestora;
  • abordarea și dezvoltarea tehnicilor naturale de conservare a produselor alimentare;
  • evaluarea utilizării compușilor antimicrobieni naturali în controlul alterării alimentelor și a creșterii stabilității;
  • elaborarea de modele cantitative și calitative în vederea inactivării creșterii și contaminării microbiene dar și a conținutului de micotoxine din cereale și produse alimentare;
  • cercetări privind controlul prezenței alergenilor alimentari (gluten) din produse alimentare cu destinație specială;
  • controlul fermentațiilor utilizate în industria alimentară privind: compoziția mediului de fermentare, stabilirea și optimizarea tehnologiilor de fermentare și utilizarea fermentării și produselor rezultate din fermentare în îmbunătățirea calității produselor alimentare.

Laboratorul Microbiologie-Elisa