Siguranța alimentară

  • conservarea alimentelor,
  • contaminanți alimentari,
  • ambalarea produselor alimentare.

Tematica de cercetare și direcții de acțiune

  • Abordare tip “sistem” de reducere a alterării alimentului, inclusiv dezvoltarea procesării integrate și a soluțiilor de ambalare; o abordare holistică a siguranței alimentelor și a termenului de valabilitate;
  • Metode de evaluare cantitativă a riscului și modelarea predictivă a riscurilor de alterare a alimentului de-a lungul lanțului alimentar, inclusiv modelele de proiectare ale produsului și procesului și impactul în lanțul frigorific;
  • Microorganisme patogene și eco-fiziologia lor; interacții, microorganisme gazdă, mecanisme de patogenitate și virulență utilizând genomici funcționale.

Nutriție

  • influența dietei asupra sănătății,
  • intoleranțe alimentare: fenilcetonurie și boala celiacă;
  • alimente funcționale, noi matrici alimentare pentru diferite categorii de consumatori pe bază de compuși bioactivi;
  • înțelegerea rolului hranei în menținerea stării de sănătate și bunăstare.

Tematica de cercetare și directii de acțiune

  • Cercetări pentru obținerea de noi alimente care au în vedere: creșterea și dezvoltarea mentală ale copiilor; mentenanța masei musculare și prevenirea obezității; mentenanța funcției imunitare și performanța mentală; sanatatea tractului gastro-intestinal pentru îmbunătățirea stării de bine și a rezistenței organismului la boli; obținere de noi produse cu caracteristici senzoriale atractive pentru grupuri specifice de consumatori, cum ar fi oamenii în vârstă sau copiii;
  • Cercetări de obținere de alimente noi în vederea reducerii riscului la boli cauzate de alimentație ca: obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, arterite, osteoporoză și cancer;
  • Cercetări privind influența dietei în procesul de îmbatrânire;

Comportamentul consumatorului

  • atitudinea consumatorului față de oferta de produse,
  • înțelegerea comportamentului consumatorului român, identificarea factorilor determinanți în alegerea unor anumite alimente ca parte integrantă a unei diete specifice, modul în care informațiile nutriționale de pe etichetă influențează alegerea alimentelor.

Cercetări privind comportamentul consumatorului

  • Înțelegerea procesului de percepție a alimentelor de către consumator și a discrepanțelor care apar între consumatori și experți;
  • înțelegerea procesului de schimbare comportamentală, facilitarea acestei schimbări în direcția sănătății, prin integrarea științelor sociale cu cele biologice;
  • înțelegerea valorilor alimentare fundamentale, problemelor culturale și de tradiție, obiceiurilor alimentare în diversitatea și dinamica lor;
  • aprecierea sau măsurarea comportamentului consumatorului în legătură cu alimentul;
  • înțelegerea dinamicii percepției senzoriale de la receptor la creier, incluzând inter-reacțiile încrucișate ale organelor de simț, eliberarea aromelor și structura alimentelor;
  • înțelegerea și selecția predictivă a alimentelor pentru o dieta sănătoasă și stimularea unui consum alimentar adecvat;
  • evaluarea unor informații personalizate și optimizarea calității produselor și a sănătății consumatorului, precum și predicția viitoarelor tendințe la nivel global, european, regional și local;
  • proiectarea și validarea de noi căi de comunicare și de informare privind dieta sănătoasă pentru grupuri variate de populație cu diferite necesități, incluzând populațiile minoritare etnice și cele de risc;
  • evaluarea statistică a obiceiurilor alimentare;
  • evaluarea statistică a alimentelor tradiționale;
  • obținerea de alimente ușor de manevrat, gata de utilizare (ready-to-use).
  • analiza rolului prețului vs beneficiile alimentului;
  • înțelegerea determinanților de acceptare a tehnologiilor alimentare de către consumatori.

(Bio)tehnologii alimentare

  • tehnologii alimentare ecologice;
  • scăderea nivelului de aditivi în alimente;
  • tehnologii „curate și prietenoase” mici consumatoare de resurse (durabile, sustenabile);
  • biodisponibilitatea alimentelor.

Tematica de cercetare

  • Elaborare de tehnologii de reducere a zahărului, sării și conținutului de grăsime în alimente fără modificarea proprietăților senzoriale;
  • Obținere de alimente noi luând în considerare, în special, conceptul de dinamică a structurii.
  • Obținerea de tehnologii pentru minimizarea cantităților de subproduse și deșeuri;
  • Metode analitice pe flux pentru măsurarea proprietăților materiilor prime;
  • Recuperarea și utilizarea eficientă a subproduselor;
  • Procesarea competitivă a alimentelor cu costuri reduse;
  • Procedee și procese de ambalare activă, inteligentă și flexibilă.